Varusteet‎ > ‎

Jalkapallokengät

Kengät ovat se tärkein varuste.

 

Jalkapallokenkien nimissä käytetään lyhenteitä (AG, FG, SG, HG, MG, TF, Futsal/IN). Lyhenne kertoo millaiselle kentälle (tekonurmi, hiekka, nurmi, kova alusta) kenkä on tarkoitettu. Suosittelemme käyttämään tekonurmikenkää (AG), joka on matala, pehmeä ja usealla napilla. Tämä kenkä käy myös nurmelle.

 

Lyhenteiden selitykset löytyvät esim. https://www.intersport.fi/fi/tarina/jalkapallokenkien-lyhenteet/

 

Jos pelaaja kärsii Osgood-Schlatterin (polven alapuolella oleva kipu) tai Severin taudin (akillesjänteen kipu) oireista, kannattaa vaiva ensin diagnisoida lääkärillä. Toistuvista alaraajaongelmista kärsiville pelaajille suositellaan myös MG tai turffikenkiä. Turffikenkiä harkittaessa kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät ne sovellu märälle nurmelle.

 

Käyntivaraksi riittää 0,5 cm. Ostotilanteessa kannattaa huomioida, että eri merkkien välillä on eroja myös lestin leveydessä eli kenkien kokeiluun kannattaa varata kaupassa riittävästi aikaa. Hieno väri tai kiiltävä pinta ei kerro kengän sopivuudesta mitään. Jos ollaan ostamassa toista paria talvea vasten, niin kenkää ostettaessa voi myös kokeilla toisen sukan käyttöä, jolloin käyntivaraa voi olla normaalia enemmän ja sitä kautta kenkään jää hieman enemmän kasvun varaa seuraavaa kevättä ajatellen. Kengän tulee kuitenkin aina istua hyvin eikä se saa liikkua kantapäässä.